​​​​​​​​​​Paris Bildirgesi (2018)

Özet

Paris Bildirgesinde, Yükseköğretimden sorumlu Bakanlar tarafından Bologna bildirisinin imzalanmasından sonra geçen yirmi yılı aşkın sürede Avrupa Yükseköğretim Alanında (AYA) büyük çaplı öğrenci hareketliliği, kalite güvencesi gibi konularda olumlu kazanımların elde edildiği hususunda mutabakata varılmıştır. Bu noktada ilgili alandaki gelişmelerin ve kazanımların daha ileriye taşınması için bahse konu bakanlarca güçlü ve istekli taahhütlerde bulunulmuştur. Diğer taraftan, AYA’nın omurgasını oluşturan akademik özgürlük, kurumsal özerklik ile öğrenci ve personelin yükseköğretimde yönetime katılması gibi temel değerlerde bazı ülkelerin ciddi tehditlerle karşılaştığı vurgulanmıştır. Bunun yanı sıra, Avrupa’nın işsizlik, sosyal eşitsizlik, siyasi kutuplaşma, ırkçılık ve göç gibi konularda problemlerle karşı karşıya kaldıkları belirtilmiştir. Bu yüzden, yükseköğretim kurumlarının, sosyal sorumluluklarını gerçekleştirmeleri, daha uyumlu ve kapsayıcı bir toplum oluşmasına katkı sunabilmeleri için destekleyici ve teşvik edici politikaların geliştirilmesi üzerinde durulmuştur.

AYA’nın potansiyelini tam anlamıyla gerçekleştirebilmek ve Bologna’nın ana taahhütlerini uygulamak için dayanışma, iş birliği ve karşılıklı öğrenmeye dayalı yapısal eş destek yaklaşımının kabul edilmesi kararlaştırılmıştır. Bu yaklaşıma göre AYA’nın yeterlilikler çerçevesi ile AKTS’nin birinci dönem (lisans) ve ikinci dönem (yüksek lisans) dereceleriyle uyumlu üç kademeli sisteminin ele alınması, Lizbon Tanıma Sözleşmesine uygun hareket edilmesi ve AYA Kalite Güvencesi İlkeler ve Standartlara uygun kalite güvence sisteminin uygulanması hususlarında mutabakata varılmıştır.

Ayrıca, AYA’da yenilikçi öğrenme ve öğretim uygulamalarında iş birliğine gidilmesi gerektiği hususu kararlaştırılmıştır. Yükseköğretim kurumlarının öğrenci ve öğretmenleri dijital çevrede yaratıcı bir şekilde hareket edebilmelerini sağlamak için bu kişilere ilgili alanlarda donanım kazandırmak suretiyle hareket etmesi gerektiği vurgulanmıştır.

Paris Bildirgesi için tıklayınız.



Telefon: 00 90 312 298 79 33 Fax: 00 90 312 266 47 44 E-posta: cohe@yok.gov.tr