Yükseköğretim Genel Kurulu'nun 19.03.2014 tarihli toplantısında alınan karar gereği yükseköğretim kurumlarının yurtdışındaki yükseköğretim kurumları ile imzalayacakları işbirliği protokollerinin mevzuatımıza uygun olarak hazırlanması, mütekabiliyet ve eşitlik ilkelerine riayet edilmesi; protoko imzalanacak yurt dışındaki yükseköğretim kurumunun Kurulumuzca tanınması esas olduğundan protokol imzalanmadan önce tanıma konusunda Kurulumuzdan bilgi edinilmesi; Başkanlığımızca üniversitelere iletilen 27.05.2022 tarih ve 38516 sayılı yazımızda belirtilen ülkeler için Dışişleri Bakanlığının görüşü alınmak üzere Başkanlığımıza yazı yazılması; bu ülkeler dışında kalan ülkelerdeki yükseköğretim kurumları ile imzalancak protokollerin doğrudan yükseköğretim kurumları arasında imzalanması ve bilgi için YÖKSİS'te yer alan uluslararası işbirlikleri bölümüne işlenmesi gerekmektedir.
Türkiye ile Avustralya Arasında Çalışma ve Tatil Vizesi Mutabakat Muhtırası 8 Aralık 2005 tarihinde Kanberra'da imzalanmış, 7 Ağustos 2006 tarih ve 26252 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış ve 31 Mart 2007'de yürürlüğe girmiştir. Söz konusu Program ile ilgili olarak;
Programdan yararlanmak isteyen 18-30 yaş arasındaki öğrencilerin başvuru belgeleri ile Üniversite Rektörlüğüne başvurmaları gerekmektedir. İlgili belgelerin Rektörlük tarafından Başkanlığımıza gönderilmesi sonrasında belgelerin Başkanlığımız tarafından Dışişleri Bakanlığı (Vize ve Dış İrtibatlar Daire Başkanlığı)'na gönderilerek işleme alınması sağlanmaktadır.
- İşbirliği protokolü imzalamak,
-
Mevlana değişim programı aracılığıyla öğrenci-öğretim elemanı değişimi yapmak,
-
Çalışma grubu oluşturmak,
-
İşbirliği imkânlarını tartışmak üzere iki ülke rektörlerini bir araya getirmek,
-
Bir heyet oluşturarak YÖK'ü ve/veya üniversiteleri ziyaret etmek.
Diploma Eki ile Diploma Eki Etiketi farklıdır. Ayrı başvuru gerektirir. Diploma Eki Etiketi için kurumun Ulusal Ajans aracılığıyla Avrupa Komisyonu'na başvuru yapması gerekmektedir. Yükseköğretim kurumlarının mezunlarına önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeylerinde Diploma Eki vermek için öncelikle Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'ndan (YÖK) onay alması gerekmektedir. Söz konusu Diploma Eki örnekleri YÖK'te içerik ve format açısından değerlendirilerek ilgili üniversiteye geri bildirimde bulunulmaktadır.
İlgili ülkenin ENIC/NARIC temsilciliği ile irtibata geçmeniz gerekmektedir.
Lütfen tıklayınız: ENIC/NARIC Merkezi (http://www.enic-naric.net/)
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Denklik Birimi ile irtibata geçmeniz gerekmektedir. İstenen belgeler için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.
Lütfen tıklayınız: Denklik Birimi (http://denklik.yok.gov.tr/)
EUA'ya üye olmak isteyen üniversite destek mektubu için Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına (YÖK) resmi yazı gönderir. Bu resmi yazıda üniversite ile ilgili bazı veriler için bir irtibat kişisinin belirtilmesi süreci hızlandırmaktadır. İlgili üniversitenin EUA'ya üye olması için YÖK Başkanlığınca destek mektubu yazılır ve EUA'ya gönderilir ayrıca ilgili üniversiteye de bilgi verilir. Daha sonraki süreçte bu üniversite doğrudan EUA ile iletişime geçer ve başvuru sürecini tamamlar.
Görevlendirilecek okutmanlar için yapılacak seçme sınavı Bakanlıklar arası Ortak Kültür Komisyonunca yapılır. Başarılı olan personelin yurt dışında görevlendirilmesinin planlanabilmesi için kadrolarının bulunduğu üniversitelerden izin alınması gerekmekte ve yapılacak olan mülakatı başarıyla geçmeleri beklenmektedir.
Yükseköğretimde Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Yönetmeliği çerçevesinde Türkiye'de yükseköğretimde öngörülen ulusal kalite güvence sistemi içerisinde kurumsal kalite güvencesi esas olmakla birlikte, program düzeyinde dış değerlendirme ve akreditasyon faaliyetlerinin yürütülmesi ve eğitim-öğretim programlarında Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ) ile ilişkili ulusal düzeyde belirlenmiş standartlarda kalite güvencesinin sağlanması önemli görülmektedir.
Bu tür başvurular genellikle TYYÇ'nin "Temel Alanları" düzeyinde yükseköğretim kurumları Dekanlar Konseyleri girişimi ile başlatılan süreçte ilgili temel alanlar için oluşturulan bağımsız dernekler tarafından yapılabilmektedir. Bu kuruluşlar, başvurularında oluşturmuş oldukları bağımsız tüzel yapının 2005 yılında Bologna Süreci içerisinde yer alan üye ülkelerin yükseköğretimden sorumlu bakanlarının kabul etmiş olduğu "Yükseköğretimde Avrupa Kalite Güvencesi Standart ve Rehberleri" ile Yükseköğretim Kurulu'nun 2010 yılında yürürlüğe sokmuş olduğu TYYÇ ile ilişkili standartlarını oluşturmuş olmaları gerekmektedir. Bu yöndeki başvurular, kuruluşların hazırlamış oldukları kapsamlı dosyaları üzerinden değerlendirilerek, Yükseköğretimde Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Komisyonu'nun görüşü ve Yükseköğretim Kurulu'nun onayı ile karara bağlanmakta ve kuruluşlara ilgili oldukları alanda dış değerlendirme ve akreditasyon faaliyetleri yürütebilmeleri için belirli bir geçerlilik süresi olan "Kalite Değerlendirme Tescil Belgesi" verilebilmekte, bu süre kuruluşların başvuruları üzerine tekrar uzatılabilmektedir.
- Yükseköğretime erişimin kolaylaşması,
-
Eğitim ve yaşamın Avrupa'ya göre daha ucuz olması,
-
Eğitim boyunca çalışma imkânı
-
Genel sağlık sigortasından yararlanabilme
-
Burs imkânları (Türkiye Bursları, Tübitak Bursları),
-
Her yıl yaklaşık 5 bin uluslararası öğrenciye "Türkiye Bursları" ile burs verilmektedir.
"Türkiye Bursları" Türkiye Cumhuriyeti Hükümetince yabancı ülke vatandaşlarına Türkiye'de yükseköğrenim görmeleri için verilen burslardır. Daha fazla bilgi edinmek için lütfen www.turkiyeburslari.gov.tr adreslerini ziyaret ediniz.
Türkiye'de öğrenci olmak ile ilgili tüm bilgilere, uluslararası öğrencilere yönelik hazırlanan www.studyinturkey.gov.tr resmi web sayfasından ulaşabilirsiniz.
Türkiye'de eğitimini tamamlayan öğrenciler çalışma izni almak koşuluyla çalışabilirler. Bu kişilerin çalışma izinleri ile ilgili yasal konular "Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkındaki Kanun"da düzenlenmiştir. Kişi konsolosluklardan kendi ülkesi ve alanı ile ilgili yasal durumu öğrenerek çalışma izni alabilmektedir.
Ayrıca ön lisans ve lisans öğrencileri eğitimlerine devam ederken de ilk yıldan sonra başlamak şartıyla haftada 24 saate kadar çalışabilmektedir.
Ülkemiz Avrupa Yükseköğretim Alanı'na dâhil olduğundan, Türk üniversitelerinden alınan diplomalar Avrupa Birliğine üye ülkelerde de tanınmaktadır.
Mevlana Değişim Programı, yurtiçinde eğitim veren yükseköğretim kurumları ile yurtdışında eğitim veren yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişimini mümkün kılan bir programdır. 23 Ağustos 2011 tarih ve 28034 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Yönetmelik ile birlikte yurt dışındaki yükseköğretim kurumları ile ülkemizdeki yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişiminin önü açılmıştır.
Diğer değişim programlarından farklı olarak, hiçbir coğrafi bölge ayrımı olmaksızın değişim programı bünyesindeki hareketlilik bütün dünyadaki yükseköğretim kurumlarını kapsamaktadır.
Değişim programına katılmak isteyen öğrenciler en az bir en fazla iki yarıyıl eğitim için; öğretim elemanları ise en az 1 hafta en fazla 3 ay süreyle dünyadaki yükseköğretim kurumlarında ders vermek üzere programdan faydalanabilirler. Benzer şekilde dünyanın bütün bölgelerinden de öğrenci ve öğretim elemanları Türkiye'deki yükseköğretim kurumlarına gelebilirler.
Detaylı bilgi için; http://mevlana.yok.gov.tr
Türkiye'de öğrenim gören tüm uluslararası öğrenciler Genel Sağlık Sigortasından yararlanabilmektedir. Genel Sağlık Sigortasından yararlanmanız durumunda, tüm devlet hastanelerinden ücretsiz olarak özel hastanelerden de az bir katkı payı ödeyerek faydalanabilirsiniz. Türkiye'de genel sağlık sigortasından yararlanma konusunda bilgi almak için üniversitenizin Uluslararası Öğrenci Ofisine gidebilirsiniz. Ardından, gerekli evraklarla birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu'na gidip başvurunuzu yapabilirsiniz. Başvurunuzu tamamladığınızda genel sağlık sigortası ücretini Sosyal Güvenlik Kurumu'na kayıt yaptırdıktan sonra bir ay içerisinde aylık olarak ödeyebilirsiniz.
Üniversiteye kayıt yaptırdıktan sonra üç ay içerisinde genel sağlık sigortası için başvuru yapmamanız halinde, devletin sağladığı genel sağlık sigortası imkânlarından faydalanamazsınız. Ancak uluslararası sağlık sigortanız varsa bu sigortayı kullanabilir veya özel sağlık sigortalarından yararlanabilirsiniz. Bazı üniversiteler kendi uluslararası öğrencileri için özel sağlık sigortası hizmeti sunmaktadır.